Донација играчака вртићу Првомајски цвет

Данас је у објекту Првомајски цвет, у ПУ „Чика Јова Змај“, у Пироту, организована креативна радионица на којој су дечаци и девојчице из ове предшколске установе, уз помоћ деце миграната из прихватног центра у Пироту, правили новогодишње украсе и честитке. Овом приликом су се и родитељи деце из локалне и мигрантске популације боље упознали и разменили своја искуства у вези са одгојем деце, навикама и дечјим обрасцима понашања.

Акција креативног повезивања свих малишана који бораве у ПУ „Чика Јова Змај“ има за циљ стварање заједничких успомена, размену лепих жеља за наредну годину, као и превазилажење могућих разлика међу малишанима и родитељима који долазе из различитих културних и друштвених оквира. Како би сва деца имала срећно и здраво одрастање, у оквиру Подршке ЕУ управљању миграцијама у Србији, опремљена је играоница централног вртића дидактичким материјалом и играчкама за децу различитих узраста. На овај начин створен је пријатан и стимулативан простор за игру, боравак и развој деце која овде проводе своје време.

Директорка ПУ Чика Јова Змај Милка Цолић казала је новинарима да је реч о драгоценој донацији, другој у само недељу дана, с обзиром да је прошле недеље компанија Тигар тyрес донирала два дечја игралишта вредна милион динара вртићима Бамби и Лане.

-Вредност донације је преко 300.000 динара. Играчке су нама биле преко потребне јер у Првомајском цвету имамо преко 320 детета, а имамо и пет деце миграната. Имали смо их и десетак, али тренутно их је петоро. Организовали смо креативну радионицу, заједно са родитељима, украшавамо јелку, правимо украсе и драго ми је да видимо осмехе на лицу наших малишана. Хвала ЕУ и локалној самоуправи на овој донацији која је веома значајна за нас-казала је директорка Цолић.

Помоћник градоначелника Бојан Ранђеловић казао је да је подршка ЕУ у управљању миграцијама веома значајна с обзиром да је Пирот један од 18 градова и општина где се налазе мигранских прихватни центри.

-Тренутно на 4. километру има педесетак деце миграната, петоро похађа Предшколску установу. Вредност донације је 320.000 динара и ове играчке и дидактичка средства даће мотивацију за још бољи и квалитетнији боравак у вртићу. Стигла су два пуна комбија са играчкама и видимо осмехе на лицима деце што заиста радује-казао је Ранђеловић.

Јелена Марић Луковић, менаџер пројекта казала је новинарима да су и Предшколска установа а и Град Приот представљају сигурно место где се различитости поштују и подржавају. Управо то је разлог зашто је Пирот и одабран за реализацију овог пројекта односно за донацију ЕУ у виду играчки и дидактичких средстава.