Радови на реконструкцији и доградњи Првомајског цвета у пуном јеку. Гради се нових 400 метара квадратних простора

Више од 22 милиона динара биће уложено у доградњу и реконструкцију вртића Првомајски цвет. Овај обиман посао финансирају Влада Србије, односно Кабинет за демографску политику Славице Ђукић Дејановић са 17 милиона динара и Град Пирот са пет милиона динара. На овај начин вртић који је својевремено био најмодернији, можда и у некадашњој СФРЈ, поново ће добити стари сјај. Градоначелник Васић данас је обишао радове и констатовао да ће завршетак ових радова значити крај листе чекања за упис малишана у вртиће, али ће омогућити и растерећење постојећих група, мањи број деце по групама и самим тим још квалитетнији рад.

-Ово је објекат који је некада био у власништву фабрике Први мај, пре десетак година смо га преузели и од тада стално радимо на побољшању квалитета услова у којима бораве малишани. Прошле године смо сређивали призмене просторије, а ове године радимо на проширењу објекта. Овде већ има 1.400 квадрата простора и ту је смештено 350 детета а сада ћемо доградити још 400 квадратна метра простора и ја мислим да ћемо, не само елиминисати листе чекања, већ ћемо додатно повећати квалитет рада јер ће моћи да се смањи број детета у групама. Оно што ће вероватно представљати проблем јесте што ће морати да се упосле кувари, сервирке, чистачи, али ми ћемо од Министарства тражити дозволе. Овај објекат ће коначно поново засијати старим сјајем јер је пројектом предвиђен и модеран систем грејања, нови подови, спољашња и унутрашња изолација што све гарантује да ће деца у нове четири просторије и нових 400 квадрата простора боравити у добрим условима. Остаје нам за следећу годину да радимо други део фасаде и да полако потпуно средимо и двориште како би овај вртић поново био за пример као некада у старој Југославији-казао је Васић.

Директорка Предшколске установе Чика Јова Змај Милка Цолић казала је данас приликом обиласка радова на реконструкцији и доградњи објекта вртића Првомајски цвет да је то можда једини објекат у земљи који има одвојене просторије за боравак деце, спавање, трпезарије…

-Тренутно имамо преко 350 детета. Просторије су добре, велике, добре за рад са децом и ово је један од ретких, ако не и једини у земљи у коме свака група има своје просторије, за боравак, спаваону и трпезацију коју користимо само за ту групу. Пре него што су кренули ови обимни радови ми смо променили начин фунционисања како би се функционисало на најбољи могући начин. Стотињак деце борави у објекту оближне школе Душан Радовић, а овде око 250. Улаз где нам деца улазе је потпуно безбедан па тако извођачи радова улазе на другом улазу који је физички одвојен и неприступачан малишанима-казала је директорка Цолић.

https://youtu.be/m4cTHSlxQm8

По њеним речима данас је Предшколска установа добила вредну донацију ЕУ с обзиром на чињеницу да је Пирот један од десет градова у Србији, уједно и један од пет кластер центара који ће вршити у наредном периоду обуку стручног кадра из ове области.

-За ову донацију су заслужни одлични резултати које постижемо. Добили смо технику, играчке, а данас и намештај који ће бити постављен у вртићима Лане и Првомајски цвет, који су и највећи по групама-казала је директорка Цолић.

Радове на реконструкцији и доградњи вртића Првомајски цвет данас су у друштву директорке Цолић обишли градоначелник Владан Васић, заменик градоначелника Видојко Панајотовић, помоћници градоначелника Милица Голубовић и Бојан Ранђеловић.