Велика улагања у ПУ “Чика Јова Змај”. Вртић “Првомајски цвет” постаје један од најлепших вртића у земљи

У току претходне године у Предшколску установу Чика Јова Змај уложена су велика средства. Последњег дана 2019. године извршена је и примопредаја радова на другој фази уређења вртића Првомајски цвет где је дограђено 400 метара квадратних простора, у шта је уложено преко 18 милиона динара, вртић Бамби проширен је за стотину квадрата што је коштало око 4.5 милиона динара, асфалтирано је и двориште вртића Лане, комплетно замењени подови у вртићу Змај, а веома су амбициозни планови и за наредну годину, казала је Пиротским вестима директорка ПУ “Чика Јова Змај” Милка Цолић. По њеним речима, велики број инвестиција резултат је одличне сарадње са Градом Пиротом али и надлежним министарствима.

Осим инвестиција и инфраструктурних радова, Предшколска установа постигла је значајне резултате и у свом раду, а од стране надлежних институција проглашена је једним од пет кластер центара за обуку запослених у предколским установама из читаве земље, каже директорка Цолић уз констатацију да је реч о изузетно значајном признању за квалитет рада у Предшколској установи у Пироту.

-У доградњу вртића “Бамби” који је проширен за сто квадрата уложено је укупно 4.5 милиона динара. Добијена је нова радна просторија за јаслице као и још једна просторија за тријажу која је била преко потребна. Сређено је и двориште вртића Бамби и са главног и споредног улаза, ту су помагали и родитељи, а током лета асфалтирано је и двориште вртића Лане. Вртић “Змај” је комплетно реконструисан, промењени су подови који су били у веома лошем стању, столарија је замењена, вртић је окречен, а просторије су опремљене по најновијим стандардима. Ових дана су завршени радови на доградњи вртића Првомајски цвет, а примопредаја је извршена последњег дана 2019. године. Радови су трајали шест месеци, 31. децембра су завршени. Изграђено је преко 400 квадрата нових просторија, четири нове просторије за децу, нова купатила, Град је финансирао са 5.1 милиона динара, а 13.7 је одобрило Министарство, ког кога смо заједно са Градом аплицирали и добили пројекат-каже директорка Цолић.

Помажу и донатори, привреда, родитељи, ангажују се и васпитачи на украшавању дворишта вртића

-Окречено је преко 4.500 квадрата у свим вртићима, а занимљиво је, а то је и пракса код нас, да и сами васпитачи раде на осликавању дворишта и унапређењу услова рада, конкретно овог лета васпитачи су осликали ново двориште вртића “Лане”. Добијене су и бројне донације у види играчака, пре свега од Градске управе Пирот, вредности пола милона динара. Од Министарства смо добили велики пакет технике за све вртиће. Играчке су подељене свим васпитним групама Предшколске установе, донацију је уручио градоначелник Владан Васић, а компанија Тигар АД донираће и опремити двориште вртића Црвенкапа, вредност донације је преко 270.000 динара-каже директорка Цолић.

Амбициозни планови и за 2020. годину

Када је реч о плановима за 2020. годину, и они су такође амбициозни и подразумевају:

–Трећа фаза реконструкције вртића Првомајски цвет – уређење дворишта, замена столарије, чиме ће овај вртић постати један од најлепших у Србији, што је некада, пре неколико деценија када је направљен и био.

-Уређење саобраћајнице у вртићу Лане – отварање улаза из правца Хаџи-Нешине улице за доставу хране у вртићу, а тренутни улаз у вртић Лане биће од наредне сезоне само пешачка зона па ће бити много безбеднији

-У плану је и проширење вртића Црвенкапа, чиме ће се обезбедити простор за сву децу, као и изградња фискултурне сале у дворишту вртића Лане и Бамби, с обзиром да ови вртићи немају фискултурну салу, а у оба вртића тренутно има око 500 детета.

 

Ради се по најновијим програмима. Предшколска установа један од пет кластер центара за обуку и стручно усавршавање запослених у предшколским установама

По речима директорке Цолић, резултати који су током 2019. године постигнути су изванредни.

-Велики број награда на нивоу Републике, а све то допринело је да нас изаберу за једну од 11 најбољих Установа у земљи по постигнутим резултатима па смо међу првима у земљи увели, од 1. септембра 2019. године и нове – најмодерније програме које примењујемо у раду са децом. Круна свега тога је да смо изабрани за један од пет кластер центара на нивоу земље. Бићемо центар на нивоу овог дела Србије када је реч о размени искустава, примера добре праксе у раду-казала је директорка Цолић.