Историјат

Одлуком Министарства просвете од 26. марта 1926. године у Пироту је отворено  одељење забавишта у саставу Основне школе на Пазару. Одељење Забавишта у Тијабари почиње са радом 1927 године. Прва стручна забавиља Катица, Кајка Преда радила је са децом од 1929. Од почетка рада постојало је велико интересовање родитеља за слање деце у забавиште

deca03

.

  1. године у Пироту је отворено прво обданиште.
  2. године пет васпитних група Забавишта у Тијабари и на Пазару се издвојило у јединствену самосталну предшколску установуДечји вртић „Чика Јова Змај”.
  3. 1967. године у Тијабари, на Тргу Карађорђа почиње са радом први објекат наменски грађен за децу предшколског узраста – „Црвенкапа”. Од 1973. године у Пироту ради нови објекат Вртића на Пазару у Улици Војводе Степе – „Лане”. Објекат за дневни боравак деце Првомајски цвет” у кругу Индустрије одеће Први мај почиње са радом 1975. године. У Тигровом насељу године отворен је нови објекат вртића наменски грађен за децу старијег предшколског узраста „Невен”.

deca02            Путујући вртић „Полетарац” у прилагођеном аутобусу за рад са децом из сеоских средина радио је у периоду од 1979. до 1999.године. Од 1980. године отварају се сталне васпитне групе шестогодишњака у сеоским насељима: Гњилан, Крупац и Пољска Ржана.  Неко време радиле су васпитне групе у селима: Темска, Извор, Суково и Црноклиште, али и због све мањег броја деце овог узраста групе су престале са радом. Све чешће се у селима организује рад у  у оквиру пунктова. Због све мањег броја деце последњих неколико година у појединим селима у којима имамо само једно или два детета, са њима ради учитељ и једном до два пута недељно патронажни васпитач.

Минимални програм почиње са радом 1983. године у објекту Лане“, а касније је овај програм заживео и у објектима: Црвенкапа и Првомајски цвет. Данас ради у вртићима Лане и Црвенкапа са пет васпитних група. Од 1996. године у склопу ПУ „Чика Јова Змај ради и једна васпитна група за децу на болничком лечењу.

2006. година је за нас значајна јер је после дужег времена у склпу ПУ „Чика Јова Змај“ отворен нови вртић „Бамби”

    за целодневни боравак деце.

Од првог Забавишта у Пироту са десетак малишана, до савремене Предшколске установе са близу 1200 деце и 6 објеката, прошло је 93 година. Традиција дуга скоро цео век и важност бриге о деци између породичног и школског васпитања, као и брига о телесном и умном развоју детета у предшколском узрасту, карактеришу организовану бригу о деци у Пироту. Са једне стране историја, обавезујућа и афирмативна, са друге праћење савремених токова и научних достигнућа, две су главне смернице које обликују раст и развој Предшколске установе „Чика Јова Змај” у Пироту.

Савремена предшколска установа има задатак да деци обезбеди повољну друштвену и материјалну средину у којој ће она испољити све своје потенцијале, задовољити своја интересовања и научити много тога.